Fietspad van de toekomst

fietspad van de toekomst utrecht illustratie van circulair en duurzaam fietspad klimaatrobuust en praktisch praatplaat

Visietekening 

Een visietekening van het fietspad van de toekomst, dat was de vraag die KWS me stelde. Voor mij als enthousiast fietser natuurlijk een leuke vraag! De visieplaat werd gepresenteerd bij een tentoonstelling over een fietssnelweg in de provincie Utrecht en moest daarom inspirerend en enthousiasmerend zijn. En… als het ook even kon ook laten zien wat KWS wel niet kan als grote speler in infrastructuur. 

De briefing van KWS vond plaats op hun locatie in Utrecht. Ik kwam, zoals dat bij een opdracht zoals deze hoort, natuurlijk op de fiets. Over asfalt en beton kwam ik aan bij het kantoor, dat pal naast een asfaltcentrale staat. En in deze wereld van stoere mannen die dingen maken gingen we dus praten over fietsen en fietspaden. 

Circulair en duurzaam

In de tekening zie je dat het fietspad circulair en duurzaam is. Circulair in het materiaalgebruik, zoals verpulverd, oud asfalt, maar ook (en die is veel leuker) die gemaakt is met bagger. Duurzaam omdat het fietspad echt iets bij kan dragen aan de omgeving. Bijvoorbeeld als waterberging onder de rijbaan zelf. Of wanneer de bermen ingezaaid worden met kruidenrijke grasmengsels, als Honey Highway

Snel en veilig

Én je ziet dat het fietspad snel en veilig is. Het fietspad is bovendien méér dan een fietspad alleen. Het gaat over dynamische wegmarkeringen, die ’s ochtend en ’s avonds verschillen. Via de WiFi-wordt je op de hoogte gehouden van eventuele stremmingen, of, zo kan ik me voorstellen, wanneer een flinke bui je tegemoet komt. Verlichting gaat met de fietsers mee, zodat het ’s nachts donker is, waar het donker moet zijn. Rustplaatsen zijn aangename plekken, die ook nog een handig zijn omdat je je fiets er kan opladen. En waarschijnlijk je telefoon ook wel. 

Spandoek

Tijdens de briefing, en ook tijdens de uitwerking, was het erg leuk om te de praktische doeners van KWS er bewust van te laten zijn dat ze met hun kennis en vakmanschap goud in handen hebben. De visietekening van het fietspad van de toekomst werd uiteindelijk gepresenteerd op een groot canvas. Zoals KWS me later berichtte: “Hiermee stalen we de show!”. En ondertussen dachten ze van vast: En nu aan de slag! En terecht. Als je bij KWS zit, heb je dus ook helemaal niet het idee dat het fietspad van de toekomst ver weg is. De toekomst is dichtbij!

Meer illustraties? Klik hier!

Meer infographics/praatplaten? Klik hier!