> Risicomanagement – live tekenen bij brainstormsessie

zakelijke praatplaat brainstormsessies live tekenaar risicomanagement luchtverkeersleiding

 

Praatplaat zakelijk tekenen

De luchtverkeersleiding vroeg mij een zakelijke praatplaat te tekenen over Risicomanagement. Zowel binnen projecten, als binnen de complete organisatie. Voor luchtverkeersleiding natuurlijk onontbeerlijk. 

Als start schoof ik aan bij een interne brainstormsessie, waarin de facetten van Risicomanagement besproken en uitgediept werden. Van de uitkomst kon ik vervolgens een praatplaat te maken. Een opzet die ik al wel vaker bij deze opdrachtgever had gedaan en die vaak goed beantwoordt aan de complexe en specifieke informatie die ik voor de Luchtverkeersleiding verbeeldt. 

Bedoelt iedereen hetzelfde?

In dit geval besloten we de tijdens de sessie zelf al een eerste versie van de plaat te maken. Live tekenen dus. Zo konden we in de brainstormsessie gelijk een eerste illustratie op het scherm zetten. Én hadden we gelijk een mooi resultaat. Aan de hand van die eerste schets toetsten we of iedereen hetzelfde bedoelde. Na afloop nam ik de tekening mee naar huis om hem verder uit te werken tot een aansprekende zakelijke praatplaat. 

tekenaar bij brainstormsessies zakelijke praatplaat live tekenaar risicomanagement luchtverkeersleiding
Resultaat getekend tijdens brainstormsessie

Voorbereiden! Of niet?

Voor deze vraag, maar eigenlijk voor alle brainstormsessies met tekenaar, helpt een goede voorbereiding. Die voorbereiding bestaat dan uit het verkennen van de hoofdthema’s en de lijnen die daaruit voortvloeien, zodat al een eerste opzet uitgedacht kan worden die zich vervolgens tijdens de sessie laat vullen. 

Is die voorbereiding niet mogelijk, dan is er altijd wel weer een manier om toch te werken naar  een samenhangende tekening met een sterk beeld. Eén van die manieren is om samen te gaan tekenen.  De vragen die je dan bij het uittekenen tegen komt, vormen dan de discussies die dan gevoerd kunnen worden. Dan bouw je echt samen aan een tekening. 

Inhoudelijk / tekenen

In deze sessie besloten we de discussies en de tekening pas op het laatst samen te laten komen. Voordeel: discussies in deelgroepen kunnen dan vol op de inhoud gevoerd worden, waardoor je verdieping en scherpte in de inhoud krijgt. En dat tekenwerk, dat verzorg ik dan wel als tekenaar bij een brainstormsessie.